outdoor furniture material guide

Hoe het beste materiaal voor tuimeubelen te kiezen

Wat zijn de belangrijkste factoren om rekening mee te houden bij het kopen van tuinmeubelen? Om een ruimte te ontwerpen die aanvoelt als thuis, is stijl belangrijk aangezien het aspecten van je persoonlijkheid weerspiegelt. Comfort is ook belangrijk, evenals de duurzaamheid van elk meubel. Het meubelmateriaal is echter het kenmerk dat al deze factoren verbindt.

Als je je afvraagt wat het beste materiaal voor tuinmeubelen is, dan raden we je aan om een aantal factoren te bekijken, waaronder het weer, de reiniging, het onderhoud en de betaalbaarheid. Het materiaal dat het beste is voor tuinmeubelen moet waterbestendig en stevig zijn en is afhankelijk van waar je de meubelen plaatst en de seizoensgebonden weersomstandigheden.

We kunnen alle artikelen die nodig zijn om een multifunctionele buitenruimte te creëren in twee categorieën splitsen: meubelen en accessoires. De belangrijkste meubelen die je nodig hebt zijn tafels, stoelen (of meubelsets), tuinbanken of ligbedden en accessoires zoals parasols, kussens en opbergers.

 

Weerbestendige tuinmeubelen: een gids om het beste materiaal te vinden

Weerbestendige tuinmeubelen behouden seizoen na seizoen hun uiterlijk en stevigheid. Je hebt waterbestendige meubelen nodig als je woont in een vochtig gebied waar het veel regent. Vochtige omstandigheden kunnen ervoor zorgen dat je houten meubelen gaan rotten, wat niet alleen zonde is, maar ook een gezondheidsrisico vormt. Als je in een vochtige omgeving woont en toch de voorkeur geeft aan houten meubelen, dan kan je kiezen voor meubelen van behandeld hardhout.

Afhankelijk van het gekozen materiaal, kan vochtigheid ook roest en corrosie veroorzaken, evenals vervorming van je meubelen. Gepoedercoat staal is een vochtbestendig materiaal.

Als je in een warm klimaat woont en niet zeker weet wat voor soort tuinmeubelen je moet kopen, ga dan voor uv- en weerbestendige meubelen. Langdurige blootstelling aan de zon kan ertoe leiden dat je meubelen vervagen, barsten of broos worden. Om dit te voorkomen, is kunstrattan en wicker de beste keuze. Dit materiaal is geschikt voor alle weersomstandigheden.

Sommige meubelmaterialen (zoals metaal) kunnen de zon weerstaan, maar zijn niet comfortabel omdat ze snel warm worden. Als je in de zomerhitte geen warme metalen meubelen wilt, dan zijn behandeld hardhouten meubelen een betere optie. Vergeet de wind niet! Zorg ervoor dat je meubelen zwaar genoeg zijn om de elementen te weerstaan en stabiel te blijven.

 

Wat voor soort tuinmeubelen zijn het duurzaamst?

Metaal is zonder twijfel het duurzaamste tuinmeubelmateriaal. Door zijn sterkte is het bestand tegen de meeste weersomstandigheden en kan het worden gebruikt voor innovatieve meubeldesigns. Metaal kan ook worden gecombineerd met andere materialen (zoals hout of glas) om een strakke look te creëren.

Hout is een andere geweldige optie voor duurzame terrasmeubelen. Je meubelen hebben verschillende onderhoudseisen, afhankelijk van de houtsoort. Acaciahout is bijvoorbeeld een populaire keuze, maar is niet bestand tegen de elementen zoals teakhout wel is.

Kunststof tuinmeubelen passen misschien niet bij elke esthetiek, maar gaan wel het langst mee. Kunststof biedt ook veel designflexibiliteit, omdat het in elke vorm, maat of kleur kan worden gemaakt. Laten we de voor- en nadelen van elk van deze tuinmeubelmaterialen eens nader bekijken.

 

Wicker en rattan terrasmeubelen

We raden kunstrattan en wicker tuinmeubelen aan voor een tuininrichting die weerbestendig, gemakkelijk te reinigen en milieuvriendelijk is. In vergelijking met natuurlijk wicker en rattan is de synthetische vorm van dit materiaal ontworpen om een verscheidenheid aan weersomstandigheden te weerstaan, terwijl het super eenvoudig te onderhouden is en er hetzelfde uitziet als zijn natuurlijke tegenhanger. Rattan en wicker meubelen, welke gemaakt zijn van kunstpolyethyleen hars, zien er niet alleen geweldig uit, maar bieden ook veel voordelen. Zo kan je dit soort kunststof rattan meubelen in zonnige of vochtige omstandigheden plaatsen zonder bang te hoeven zijn dat ze sneller slijten.

Ook is rattan en wicker vervagingsbestendig, gemakkelijk schoon te maken en lichtgewicht, wat ideaal is als je op een plek woont met weinig wind. Rattan en wicker is het beste materiaal voor tuinbanken of loungesets, evenals trendy tuinaccessoires zoals lantaarns of manden, vanwege het natuurlijk ogend weefsel en de kleur.

*Verzorging en onderhoud: stofzuig regelmatig je rattan en wicker tuinmeubelen, met behulp van een borstelopzetstuk, om stof uit de gleuven te verwijderen. Neem ze daarna af met een oplossing van water met zeep op oliebasis

wicker and rattan garden furniture

 

Klassieke houten tuinmeubelen

Wij blijven houten terrasmeubelen prachtig vinden. Houten meubelen worden gewaardeerd door de tijdloze schoonheid en passen overal in de tuin. Houten tuinmeubelen hebben wel wat onderhoud nodig als je er jarenlang van wilt genieten. Het ideale hout is hout dat bestand is tegen de zon en regen.

Zachthout, zoals grenenhout en cederhout, is populair maar moet regelmatig onder druk behandeld en onderhouden worden. Hardhout, daarentegen, is een betere keuze voor bijvoorbeeld ligbedden en meubelsets. Teak heeft een hoog natuurlijk oliegehalte, waardoor het waterbestendig en dus een van de beste materiaalkeuzes is. Wanneer niet in gebruik, raden we aan om je tuinmeubelen te beschermen tegen regen en zon door ze binnen op te bergen of door tuinmeubelhoezen te gebruiken. Het maakt niet uit hoe robuust de houtsoort is, het beschermen tegen regen en zon zorgt ervoor dat je meubelen er langer als nieuw uitzien.

*Verzorging en onderhoud: om houten tuinmeubelen tegen de elementen te beschermen, hoef je alleen maar regelmatig een lichte laag olie of was aan te brengen en ze met zeepwater te reinigen.

wooder garden furniture

 

Zijn metalen meubelen de beste keuze?

Metalen tuinmeubelen zijn zeer duurzaam en kunnen jaar na jaar worden gebruikt. Sommige metalen zijn beter dan andere, afhankelijk van het klimaat en het gebruik. Gepoedercoat roestvrij staal is bijvoorbeeld beter bestand tegen uv-straling dan ijzer. Maar als je in een omgeving met veel wind woont en een gezellige bistrosfeer in je tuin wilt creëren, dan is een stevige smeedijzeren bistroset de beste keuze.

Metaal is een geweldige keuze voor duurzame meubelen, maar het heeft wel bepaalde nadelen. Je moet het ideale gewicht van je tuinmeubelen weten, zodat ze niet te zwaar zijn (bijvoorbeeld als ze van smeedijzer zijn gemaakt). Om dat te voorkomen, kan lichtgewicht aluminium een goed materiaal zijn. Andere metalen, zoals roestvrij staal, zijn corrosie- en roestbestendig; dit materiaal is misschien wel het duurzaamst.

*Verzorging en onderhoud: als je kiest voor metalen tuinmeubelen, dan hoeft je ze alleen maar regelmatig af te nemen met water en een milde zeepoplossing.

metal garden furniture

 

Kunststof tuinmeubelen: er als nieuw uitzien, seizoen na seizoen

Kunststof meubelen worden steeds populairder. Ze zijn voornamelijk gemaakt van polyetheen (PE), dat zowel sterk als lichtgewicht is. Omdat het materiaal een breed scala aan esthetische benaderingen mogelijk maakt, kan je een breed scala aan tuinstijlen creëren, van modern tot boho.

Kunststof tuinmeubelen zijn bestand tegen degradatie en hitte, dus je hoeft ze niet te beschermen. Als je bijvoorbeeld kiest voor stapelbare kunststof stoelen, dan kan je ze opbergen wanneer ze niet in gebruik zijn of op winderige dagen.

*Verzorging en onderhoud: af en toe afnemen met zeepwater laten je kunststof tuinmeubelen voor langere tijd er als nieuw uitzien.

plastic garden furniture