De juiste barbecue voor thuis kiezen
De warmere maanden zorgen ervoor dat we meer tijd buiten doorbrengen, en er is geen betere manier om dat te doen dan samen met familie en vrienden een maaltijd boven de barbecue te bereiden. Een barbecue is het middelpunt van elke buitenkeuken. Daarom wil je ervoor zorgen dat je een apparaat kiest waar je jarenlang op kunt rekenen.
Een betrouwbare en goed ontworpen barbecue brengt de warmte van de keuken naar je tuin en geeft een heerlijke smaak aan je eten. Met een breed scala aan barbecues op de markt, kan het kiezen welke geschikt is tot een eindeloze zoektocht leiden zonder dat je misschien de juiste barbecue hebt kunnen vinden.
Als je op zoek bent naar een barbecue die aan je wensen voldoet en je weet niet waar je moet beginnen, dan zijn wij er om je te helpen. In deze handige gids helpen wij je bij het kiezen van een praktische en functionele barbecue.
Uit welke soorten barbecues kun je kiezen?
Investeren in de juiste barbecue is de ultieme manier om je barbecue-beleving te verbeteren. Geen enkel type is beter dan het andere, want ze hebben allemaal hun eigen voor- en nadelen, afhankelijk van hoe je ze wilt gebruiken. De meeste barbecues zijn draagbaar, zodat je ze gemakkelijk kunt verplaatsen of vervoeren naar feestjes en evenementen. Dit zijn de belangrijkste soorten barbecues op basis van het soort brandstof.
Houtskoolbarbecue
Een houtskoolbarbecue is de beste optie als je een natuurlijke rooksmaak aan je vlees wilt geven. Deze barbecues hebben misschien wat meer tijd nodig om op te warmen dan hun tegenhangers op gas, maar ze kunnen hogere temperaturen bereiken, wat goed is voor een BBQ. Door de hogere temperaturen en de geproduceerde rook is een houtskoolbarbecue goed voor het bereiden van varkensvlees, rundvlees en kip. Je kunt ze echter ook gebruiken om fijner eten te bereiden, zoals groentes, hotdogs en vis.
Omdat houtskoolbarbecues geen temperatuurregelaars hebben, kan de temperatuur niet nauwkeurig worden geregeld. Bovendien kost het schoonmaken van houtskoolbarbecues meer tijd, maar veel mensen vinden dat de smaak dit ruimschoots compenseert.
Gasbarbecue
Deze barbecues werken op aardgas of propaan. Propaanbarbecues zijn populairder dan gasbarbecues omdat ze draagbaarder en goedkoper zijn en sneller opwarmen. Je kunt hem echter beter gebruiken als je een aardgasleiding hebt, omdat je daarmee je totale energiekosten kunt verlagen. Het belangrijkste voordeel van een gas-BBQ is dat deze gemakkelijker te gebruiken en schoon te maken is, en sneller opwarmt dan houtskoolbarbecues. Bovendien stoten gasbarbecues niet veel rook uit, waardoor ze een goede optie zijn voor het bereiden van worstjes, fruit, groentes en gevogelte.
Elektrische barbecue
Elektrische barbecues gebruiken geen brandstof, maar hebben een kabel waarmee ze op een stopcontact kunnen worden aangesloten. Deze barbecues zijn een goede keuze voor gebieden waar houtskool of gas niet is toegestaan. Dit betekent echter dat je eten niet die rokerige smaak krijgt. De elektrische barbecue had lange tijd geen goede reputatie, maar dat is onlangs veranderd. Deze compacte fornuizen zijn een goede keuze voor gelegenheidsgrillers. Bovendien kun je er op hoge temperatuur mee koken.
Kamadobarbecue
Gekarakteriseerd door hun eivormig ontwerp zijn kamadobarbecues veelzijdiger dan houtskoolbarbecues, zodat je kunt roken, braden en grillen. Ze zijn meestal van keramiek gemaakt, dat warmte vasthoudt en voedsel gelijkmatiger kookt. Kamadobarbecues gebruiken houtskool en hebben ventilatie die het mogelijk maakt om de warmte te regelen, waardoor je gelijkmatig en consistent kunt koken. De meeste toestellen zijn voorzien van een kookrooster met 2 niveaus, waardoor meer voedsel tegelijk kan worden bereid.
BBQ-rookoven
Hoewel een houtskoolbarbecue ook kan worden gebruikt als rookoven, zal een speciale rookoven je versteld doen staan van zijn smakelijke ribbetjes, varkensvlees, zalm of spek. BBQ-liefhebbers die hun steak die rokerige smaak willen geven, weten dat de beste manier om dit te bereiken een rookoven is. Een BBQ-rookoven kan ook bijgerechten, groentes en kazen roken. Sommige BBQ-rookovens hebben een programmeerbare bediening voor nauwkeurig koken, terwijl je bij andere alles zelf in de gaten moet houden. Dit laatste wordt beschouwd als de meest authentieke manier om gerookte maaltijden te bereiden.
Welk materiaal moet je kiezen voor je barbecue?
De meeste barbecues, waaronder elektrische, gas-, houtskool- en rookbarbecues, zijn gemaakt van metaal. Dit komt omdat metaal hoge temperaturen en hoge druk bij het koken aankan. Gewone modellen zijn vaak gepoedercoat of zwart geverfd om roestvorming te voorkomen, terwijl moderne toestellen van roestvrij staal zijn gemaakt. Hoogwaardige barbecues zijn gemaakt van hoogwaardig roestvrij staal, dat zeer gemakkelijk te reinigen is.
Een van de belangrijkste factoren waar je op moet letten bij het winkelen is de constructie van de behuizing van de barbecue. Let op hoe de behuizing van de barbecue is gemaakt. De stalen behuizing moet kwalitatief aan elkaar gelast zijn. Hieronder bekijken we de verschillende materialen die je kunt kiezen voor je barbecue.
Gietijzer
Gietijzer is het populairste materiaal voor een barbecuegrill. Het is een goede warmtegeleider en houdt de warmte langer vast, zodat je de warmte niet constant hoeft aan te voeren. Bovendien is het materiaal zeer sterk en gaat het langer mee. Daarnaast krijg je die authentieke grillstrepen op je eten.
Roestvrij staal
Het belangrijkste voordeel van roestvrijstalen barbecues is dat ze niet roesten. Dit betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken dat water in contact komt met je barbecue, of je hem nu per ongeluk buiten hebt laten staan of tijdens het schoonmaken. Bovendien is roestvrij staal sterker dan de meeste materialen, waardoor het een duurzamere optie is. Roestvrijstalen barbecues zijn ook gemakkelijk te reinigen en te onderhouden.
Emaille
Je kunt alles bereiden op een geëmailleerd stalen rooster. Emaille is doorgaans een beschermende laag van modelglas die wordt gebruikt om het metaal te beschermen tegen roest. Emaille biedt dus een extra beschermingslaag tegen aanslag en verkleuring door hoge temperaturen. Daarnaast is het makkelijker schoon te maken. Maar wees voorzichtig en gebruik geen scherpe voorwerpen op het materiaal.
Chroom
Een verchroomd stalen rooster is een andere goede optie. Het is relatief goedkoper dan andere materialen. De chroomlaag beschermt het metaal tegen roest. Zo kun je je barbecue schoonmaken zonder angst voor corrosie.
De juiste barbecuegrootte en het juiste kookoppervlak kiezen
De grootte van de barbecue is een ander belangrijk punt om in gedachten te houden. Je wilt er zeker van zijn dat je barbecue voldoende kookoppervlak heeft voor je maaltijden. Hij moet ook veelzijdig zijn zodat je meer verschillende soorten voedsel toe kunt voegen. Denk na over het aantal branders dat je nodig hebt. Koop een BBQ-grill met minstens één brander meer dan je nodig hebt. Hier volgen enkele richtlijnen voor het kiezen van de juiste maat barbecue.
De grootte van de brander
De eerste stap is het controleren van de afmetingen van de branders. Zo kun je bepalen of ze groot genoeg zijn om het kookgedeelte te bedekken. Je moet ook rekening houden met het aantal branders.
Controleer de maximale temperatuur
De beste barbecue moet een maximale temperatuur hebben van minstens 316 graden Celsius.
Zoek naar extra zijbranders
Dit is voor wie meerdere gerechten tegelijk wil koken. Je kunt je opstelling aanpassen met deze barbecue.
Let op hoe de roosters worden gemaakt
Stalen roosters zijn stevig en bestand tegen afschilferen en kromtrekken. Geëmailleerde stalen roosters zijn nog beter, omdat ze de kracht van het emaille gebruiken om het materiaal te beschermen en gemakkelijk schoon te maken zijn. Gietijzeren roosters zijn het beste van allemaal, ze verwarmen gelijkmatig en koken je maaltijden goed.
Onderhoudstips voor je barbecue
Als je voor het eerst een barbecue bezit, ben je misschien een beetje geïntimideerd door het idee om hem schoon te maken. Het goede nieuws is dat het schoonmaken van je barbecue niet veel moeite kost. Maak je barbecue na elk gebruik schoon, ongeacht het type. Daarnaast is het verstandig om de barbecue minstens één keer per jaar grondig schoon te maken. Hier zijn enkele onderhoudstips om je barbecue in topconditie te houden.
-
Maak de roosters schoon
De roosters komen in contact met voedsel telkens als je de barbecue gebruikt. Maak regelmatig schoon om te voorkomen dat bacteriën, vet en vuil zich op de roosters ophopen. Gebruik een stalen grillborstel om de roosters schoon te maken. Haal de roosters er eventueel uit en schrob ze vanaf de bodem.
-
Branderbeschermers reinigen
Zoals de naam al zegt, beschermen branderbeschermers de brander tegen vuil en vet. Dus worden ze vies. Een vuile beschermer kan echter voorkomen dat de branders goed werken en brengen mogelijk bacteriën over op het voedsel. De beste manier om de branderbeschermer schoon te maken is hem van het rooster te halen en hem in een emmer met zeepwater schoon te maken.
-
Verwijder het vuil en de rommel op de bodem
Vergeet niet om ook de bodem schoon te maken, dat is in principe de plek waar al het vuil en vet verzamelt. Hoewel dit geen invloed heeft op je eten, kan te veel vuil gemakkelijk je barbecue verstoppen. Je moet de asbak dus meerdere keren per seizoen schoonmaken.
-
Reinig de buitenkant van de barbecue
Als je indruk wilt maken op je gasten met een brandschone barbecue, maak dan de buitenkant ook schoon. Het goede nieuws is dat je geen ingewikkelde reinigingsmethoden hoeft te gebruiken. Je hebt alleen een doek, zeepbakje en water nodig. Zorg ervoor dat je daarna met een natte doek over de barbecue gaat om zeepresten te verwijderen die vlekken of roest kunnen vormen.
Koop je barbecue bij vidaXL
Op zoek naar de juiste barbecue? Hier bij vidaXL hebben we een grote collectie barbecues van superieure kwaliteit, ontworpen om aan al je wensen te voldoen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, maten en brandstofsoorten, voor ieder wat wils. Zelfs de meest kieskeurige kopers vinden gegarandeerd iets in onze collectie.