Tips voor het kiezen van de perfecte eettafel

Je eettafel is het middelpunt van je eethoek en is de plek waar je samen met je gezin lekker eet, werkt, een vakantie plant en gezellige avonden met vrienden beleeft. Functionaliteit is belangrijk bij het kiezen van de vorm van je eettafel zodat je hem jarenlang kunt gebruiken.

In deze koopgids vind je meer informatie over hoe je de juiste eettafel kiest!

 

Kies de juiste afmetingen voor je eettafel

Het kopen van een eettafel begint vaak bij het bepalen van de juiste afmetingen. Zorg voor balans in je meubels: een te grote tafel kan je ruimte te vol laten lijken en een te kleine eettafel is niet praktisch als je een groot gezin hebt of graag etentjes geeft. 

Om de juiste grootte van je eettafel te kiezen, moet je de indeling van je ruimte goed bekijken. Zorg ervoor dat de tafel in je eethoek past en dat er voldoende ruimte omheen is zodat je er nog omheen kunt lopen. Het wordt aanbevolen om ca. 100 cm rondom elke stoel vrij te laten. De volgende afmetingen zijn een richtlijn hoeveel personen er aan een ronde tafel kunnen zitten:

  • Diameter van 120 cm: 4 personen 
  • Diameter van 150 of 180 cm: 6 personen
  • Diameter van 240 cm: 8 personen

Gebruik tape of een groot stuk papier om de afmetingen van de tafel beter te kunnen visualiseren. Als je weinig ruimte hebt, overweeg dan om te kiezen voor een kleinere maar uitschuifbare tafel. De vorm is ook belangrijk om de tafel goed te laten passen. Hieronder kijken we naar welke vorm het beste in welke ruimte past. 

 

Welke vorm eettafel past het beste in je woonkamer?

Welke eettafel is nu de beste optie, een ronde of een rechthoekige?Houd er rekening mee dat de juiste tafel 55 tot 60 cm tafelruimte moet bieden aan elke zitplaats. 

Een ronde of ovale tafel creëert een intieme sfeer. Bovendien past hij perfect in een kleinere ruimte om een lichte, luchtige sfeer te creëren. Ga voor een verlengbare tafel om de functionaliteit te verhogen.

Rechthoekige en vierkante eettafels zijn het populairst, en daar zijn goede redenen voor. Ze passen het best in een wat grotere kamer, bieden veel ruimte en worden gemakkelijk het middelpunt van de kamer. 

Eettafels & stoelen kiezen

Bij het kiezen van je eettafel en stoelen heb je 2 opties:

  • Koop een eetkamerset met stoelen die bij je tafel passen qua stijl en grootte. Voor een perfecte balans en de juiste zithouding.
  • Wees creatief: mix en match! Door stoelen in verschillende stijlen aan je tafel toe te voegen, creëer je een unieke look.

Vind je het moeilijk om te bepalen welke stoelen bij je eettafel passen? Begin dan met ervoor te zorgen dat de afstand tussen het tafelblad en de zitting minimaal 30 cm is. Zo kan je de stoelen onder de tafel schuiven als je ze niet gebruikt. Houd er ook rekening mee dat elke persoon 60 cm eetruimte nodig heeft. Je kan dus eenvoudig berekenen hoeveel stoelen er bij je eettafel passen. 

We raden eetkamerbanken aan, voor zowel rechthoekige als ovale tafels. Ze geven de ruimte een ruimer gevoel en bieden veel zitruimte. Eetbanken zijn erg populair en passen bij veel stijlen - van modern tot traditioneel en van minimalistisch tot bohemian.  

 

Details om te onthouden

Wanneer je op zoek bent naar een tijdloze eetkamertafel, dan zijn er verschillende andere dingen om rekening mee te houden. Een uitschuifbare eettafel is een goede keuze als je weinig ruimte hebt. Dit geldt voor zowel ronde als rechthoekige tafels. Let wel op de dikte van je tafelblad - ongeveer 2,5 cm – bij het kiezen van de stoelen. 

Het materiaal van je nieuwe tafel is ook belangrijk. Ga voor duurzame materialen, zoals (gerecycled) hout. Marmer of kunstmarmer is perfect voor een krasbestendige eettafel. Wij zijn fan van glazen tafels omdat ze in een wat donkere kamer het natuurlijke licht versterken. Wees niet bang om te experimenteren met metaal, een mix van metaal en hout, of alleen metaal; durf je creativiteit te uiten.

Ook tafelonderstellen en -poten beïnvloeden de zitruimte. Een tafelvoet is het beste voor een ronde of vierkante tafel, omdat je dan meer beenruimte hebt. Ga voor dunnere poten bij een middelgrote, rechthoekige tafel en kies voor schragen als je ruimte hebt voor een extra grote tafel.

Het vinden van de perfecte keukentafel kan wat tijd in beslag nemen, maar door onze gids te volgen vind je de eettafel die perfect bij jou past.