artificial Christmas tree

Koopgids voor kunstkerstbomen

Kerst staat voor de deur en dat betekent dat het tijd is om je huis te versieren voor het feestseizoen! Omdat de Kerst zich rond de kerstboom afspeelt, is het de moeite waard om even wat onderzoek te doen voordat je er eentje koopt.

Bij kerstbomen denken we aan het plezier dat je beleeft aan het optuigen. Daarom is het belangrijk om de juiste boom te kiezen, want zo kom je het snelst in de kerstsfeer! En om alles nog specialer te maken, raden we je aan om een persoonlijke draai aan je feestversieringen te geven. Natuurlijk kun je zelf een klein knutsel project opzetten en handgemaakte decoraties voor in je boom maken. Maar als je echt een unieke kerstboom wilt, dan zijn ook daar heel veel doe-het-zelfmogelijkheden voor Behalve genoeg creativiteit heb daar ook knutselmateriaal en gereedschap voor nodig.

Wat heeft jouw voorkeur: een echte kerstboom of een kunstkerstboom? Als je jouw boom de komende jaren wilt gebruiken en je geen zorgen wilt hoeven maken over het opruimen van naalden en de kans dat je boom verlept, kies dan voor een kunstkerstboom. Het is nu de beste tijd om een kunstkerstboom te kopen. Neem je tijd om een beslissing te nemen over de juiste vorm, hoogte en stijl. We hebben deze koopgids voor kunstkerstbomen geschreven om je daarbij te helpen, zodat je de beste keuze kunt maken.

 

Vind de perfecte ruimtebesparende kunstkerstboom of maak er zelf een

Het kiezen van de juiste kunstkerstboom is nog niet zo gemakkelijk. Je wilt dat je boom indruk maakt, maar ook goed past bij de grootte van je kamer. Daarnaast is ook de vorm van de kerstboom relevant, want dat heeft invloed op hoe je versieringen eruit gaan zien. Gelukkig helpt deze gids voor kerstboommaten je om de beste boom te vinden.

De meeste mensen zetten hun kerstboom in de woonkamer. In dat geval zijn vooral de indeling van de kamer en de aanwezige decoraties van invloed op de grootte en de hoogte van de perfecte boom. We bespreken hieronder wat er verstandig is, zowel qua hoogte als vorm van je kerstboom.

Je kunt kiezen voor een kortere kerstboom tot 120 cm hoof of een lang model tot wel 240 cm. Als de boom té kort is, ziet hij er klein en onbeduidend uit in een grote woonkamer. Daarentegen staat een boom van bijna 2,5 cm alleen mooi in ruimtes met hoog plafond. Let dus goed op hoe hoog je kamer is, zodat je genoeg ruimte overlaat voor de piek. 

Er zijn verschillende vormen kunstkerstbomen waar je uit kunt kiezen:

 • Potloodvormige kerstbomen, een verstandige keuze als je ruimte wil besparen.
 • Slanke kerstbomen staan prachtig in kleinere kamers en vooral als je ze versierd met kleinere decoraties en zo een minimalistisch decor creëert.
 • Brede kerstbomen passen eigenlijk bij ieder type interieur en zijn de beste keuze als je er ruimte voor hebt.
 • Met de onderste-boven kerstboom kun je bij uitstek een statement maken!

types of artificial Christmas trees

Kan ik ook mijn eigen kerstboom maken?

Ja, dat kun je zeker! Doe-het-zelfkerstbomen zijn super trendy alternatieven voor normale kerstbomen. Het mooiste van zelf een kerstboom maken is dat geen beperkingen zijn. Wat je ook aan materiaal en knutselspullen hebt liggen, je kunt je voorstellingsvermogen de vrije loop laten en de meest unieke en interessante kerstboom maken..

 

Doe-het-zelfidee: maak je eigen kerstboom

Het maken van je eigen kerstboom kan een superleuke activiteit zijn voor het hele gezin. Stel je voor dat je samen met een warme kop chocolademelk tussen je knutselspullen je meest innovatieve en niet-traditionele boom zit te bedenken. Klinkt leuk, of niet?

We kunnen je een aantal tips geven als je toch niet goed weet waar je moet beginnen. Een doe-het-zelfkerstbomen kun je maken van... Ja, eigenlijk van alles waar je maar aan kunt denken. Dus ballonnen, takken, linten, pallets, boeken, veren en ga zo maar door. 

Zolang je creatie de vorm van een kerstboom heeft, ben je op het goede pad. Er zijn twee belangrijkste voordelen die we willen benadrukken bij dit ontraditionele concept van een zelf geknutselde kerstboom: je bespaart ruimte en het kost minder. 

Je kunt je doe-het-zelfboom zo groot of klein maken als je wilt. En als je je heel erg feestelijk voelt, kun je er zelfs een voor iedere kamer maken. Vervolgens heb je wat spullen en gereedschap nodig om alles voor elkaar te krijgen. Waarschijnlijk heb je het meeste al in huis, maar we hebben voor de zekerheid een lijstje gemaakt.

 

Spullen en gereedschappen die je nodig hebt

Spullen:

 1. Kerstballen en kerstversieringen
 2. knustelspullen
 3. Stoffen, lappen, touw, schoenveters
 4. Papier, takken, pallethout, pegboards en zelfs een houten ladder die je eenvoudig kunt versieren
 5. Al het andere wat je te binnen schiet!

Gereedschap:

 1. Schaar en naaisetje
 2. Normale lijm, of lijmpatronen voor je lijmpistool
 3. Een zaag voor als je met takken of ander soort hout gaat werken
 4. Een hamer en ander gereedschap zou ook handig kunnen zijn

 

DIY: kartonnen kerstboom

 • Stap 1

  Neem 2 stukken karton en knip ze op de gewenste maat voor je kartonnen kerstboom. Teken de vorm van een kerstboom op elk stuk.

 • Stap 2

  Gebruik een schaar, mes of liniaal om door het karton heen te snijden, de kerstboomvorm volgend. Om een scherpe snede te krijgen, gebruik je het gereedschap dat het meest precies is.

 • Stap 3

  Knip de ene van de bovenkant omlaag tot het midden en de andere vanaf de onderkant omhoog tot het midden.

 • Stap 4

  Gebruik verf of andere kleurmiddelen om elk stuk karton een kleurtje te geven.

 • Stap 5

  Combineer de 2 stukken karton middels de snedes in het midden.

 • Stap 6

  En klaar is je kartonnen kerstboom! Zet de puntjes op de i met glitter en andere decoraties.

Bepaal de kleur die het beste past en ga op zoek naar jouw kunstkerstboom of zelfgemaakte kerstboom 

Het traditionele kerstfeest heeft een groene kerstboom als middelpunt. Dan kun je denken aan een echte boom die supermakelijk te versieren is. De echte kerstboom is een klassieker en blijft favoriet.

Kunstkerstbomen zijn door de jaren heen doorontwikkeld en dus zijn er een heel aantal interessante opties. Om dit seizoen de winter te vieren kun je bijvoorbeeld kiezen voor een witte kerstboom. Die ziet er elegant en luxe uit en is te combineren met alternatieve decoraties. Een kunstkerstboom is er ook in allerlei sprekende kleuren die je helpen een feestsfeer in huis te halen.

 • Blauwe kerstbomen werken magisch met zilveren versieringen.
 • Roze kerstbomen matchen goed met goudkleurige sierornamenten om de show te stelen.
 • Rode kerstbomen maken van je hele huis een feestelijk droomparadijs
 • Goudkleurige kerstbomen zijn perfect als statementstuk.

Van de andere kant, een doe-het-zelfkerstbomen heeft geen introductie nodig. Die zal sowieso stralen op de plek waar je hem neerzet. Als je er bijvoorbeeld een van ballonnen maakt, dan geeft dat prachtig ruimte aan je kamer en kun je de andere feestversieringen minimaal houden. Als je ervoor kiest om met echte takken een ontraditionele kerstboom te knutselen door ze aan elkaar te lijmen, dan krijg je een prachtige rustieke look. Boekenwormen houden van een kerstboom die gemaakt is van opgestapelde boeken. 

 

Maak het bijzonder: kerstverlichting en versieringen voor in de kerstboom

Heb je de keuze kunnen maken voor de perfecte boom qua kleur, stijl en afmetingen? Dan begint het feest past echt. Het versieren van de kerstboom! Dit is het moment waar de kerstboom deel van je interieur wordt en opgaat in je kerstversieringen.

Er zijn eindeloos veel creatieve manieren om jouw kunstboom nog mooier te maken. Kies de kerstlichtjes voor in de boom. Het gebruik van meerdere draden werkt betoverend in je doe-het-zelfkerstbomen. Lichtjes zijn er in verschillende vormen en kleuren, dus zorg ervoor dat je keuze goed past bij de kleur en de stijl van je boom.

Je kunt losse lichtkoorden met LED-lampjes kopen voor in je kerstboom of kiezen voor een kunstkerstboom of kiezen voor een kunstkerstboom met ingebouwde LED-verlichting. Bomen met dit soort lampen zijn energiezuinig en je hoeft niet op zoek naar passende lichtjes. Ongeacht het soort boom dat je kiest, iedere boom heeft een tapijtje nodig om op te staan. Met een zogenoemde kerstboomrok verberg je de basis van de boom op een feestelijke manier. Improviseer er op los en maak een doe-het-zelfkerstbomen rok uit een cadeaudoos of een deken van kunstbont. 

De laatste stap zijn de kerstboomversieringen en dan hebben we het over de kerstballen, engeltjes, enz. De mogelijkheden zijn eindeloos. Prachtige kleuren, inventieve kerstachtige vormen en zelfs gepersonaliseerde kerstbalen. De keuze is aan jou, maar zorg ervoor dat de kerstversieringen in balans blijven. Als je voor een doe-het-zelfkerstbomen kiest, hou dan in gedachten dat minder beter is, want de meeste doe-het-zelfbomen hebben veel minder versiering nodig dan traditionele bomen. 

 

De magie van de kerstboom zit hem in de details

Een boom is mooi en creëert een feestelijke sfeer, maar we willen ook dat hij echt als een kerstboom ruikt. Als je een echte boom hebt, dan heeft die dennengeur een gezellige werking op je woonkamer. Omdat een echte boom niet altijd een optie is, kun je voor een realistische kunstkerstboom kiezen of zelf een kerstboom maken. Om dan toch die speciale kerstboomgeur te krijgen kun je versieringen of kaarsen met kerstboomgeur krijgen of dennengeurstokjes neerzetten.

De meeste kunstkerstbomen zijn van PVC of polyetheen gemaakt. PVC kerstbomen zijn een gewilde keuze omdat ze minder duur zijn. De takken zijn goed gevuld en zien er levendig uit. Over vallende naalden hoef je je geen zorgen te maken.

Kerstomen van polyetheen hebben 3-D naalden die er net zo echt uitzien als in de natuur. Deze bomen zijn wel een stukje duurder, maar ze zien er een stuk echter uit. Met beide soorten kun je zeker nog jaren vooruit.

interior with Christmas Tree