Je tuin voorbereiden en decoreren voor de winter

Tuin · 27. Oktober 2022

Elk nieuw seizoen ondergaat je tuin belangrijke veranderingen en processen. De wintertuinvoorbereiding is één van hen. Groenten planten en zien groeien is heel bevredigend, net als oogsten. Maar laat in de herfst is het tijd om goed voor je tuin te zorgen door je planten, bomen en bloemen bestand te maken tegen het koude weer.

 

Potted plant buried in snowDit zijn de dingen waar je misschien op wilt letten als je je tuin voorbereidt op de winter:

Wintertuinvoorbereidingstaken. Wat gebeurt er met je tuin in de winter? Zijn er dingen die je moet doen om je vaste planten of bloembedden op koude dagen te beschermen? We hebben een paar fantastische ideeën over hoe je je tuin kunt overwinteren, van bodemvoorbereiding tot verschillende methoden om je planten te beschermen.

Houd je tuin in leven – en trendy - in de winter. Je kunt nog steeds een mooie tuin hebben, ook al vriest het buiten. Neem de tijd om meer te weten te komen over winterbloemen.

Maak je tuin winterklaar voor een plezierige tijd buiten. Haal zelfs in de winter het meeste uit je buiteninrichting. De juiste decoraties benadrukken de natuurlijke schoonheid van je buitenruimte in de frisse winterlucht.Gardening equipment leaning against the shed wall in the winter

A big, indoor greenhouse garden with winter sceneriesDe 4 taken die eerst moeten worden geklaard


Het is tijd om aan het werk te gaan! Dit zijn de 4 belangrijkste wintertuin-do's:


1. De schoonmaakroutine


Ruimte maken voor het komende seizoen is de eerste stap in je wintertuinvoorbereiding. Het verzamelen van gevallen bladeren, fruit of groenten, onkruid wieden, het composteren van dode planten en het opruimen van je tuin zijn belangrijke taken. Vergeet niet om touwen, gaas of accessoires te verwijderen die je hebben geholpen bij het produceren van gewassen.

xl tip

vergeet niet om voor je tuinbenodigdheden te zorgen. Hoewel sommige alleen grondig gereinigd of geolied moeten worden, moeten andere vervangen of gerepareerd worden. Als je deze klus nu klaart, zal je dankbaar zijn in de lente.

 

Outdoor swing bench with a snowy background

satuja (Instagram)


2. Bodemvoorbereiding


Als het gaat om het voorbereiden van een wintertuin, hebben mensen de neiging om zich meer op de planten dan op de grond te richten. De waarheid is dat de gezondheid en productiviteit van de gewassen worden bepaald door de staat van de bodem. De herfst is de tijd voor bodemonderzoek en het toepassen van voedingsstoffen.

Neem eerst een monster van de grond om te bepalen of deze zuur, alkalisch of neutraal is en welke meststoffen nodig zijn. De juiste meststoffen helpen je het fosfaat- en kaliumgehalte te verhogen, wat uiteindelijk de wortelgroei en -sterkte bevordert.

de grond bewateren na het bemesten is essentieel, dus als het niet regent, zorg er dan voor dat je dit zelf doet. We raden ook aan om het voor de eerste vorst te doen, omdat vochtige grond de warmte beter vasthoudt dan droge grond. De grond beschermt zo de wortels van de planten en vermindert het risico op vorstschade.Frozen evergreen plant

First frost on the ground with evergreen plants3. Vaste planten klaarmaken voor de winter


Je hebt waarschijnlijk vaste planten - planten die jaar na jaar terugkomen - in je tuin. Hoewel het sterke planten zijn, moet je weten hoe je vaste planten op de winter kunt voorbereiden om ervoor te zorgen dat ze de kou overleven. De grond rondom de planten bedekken met mulch is een manier om dat te doen. Dit verhoogt de vruchtbaarheid van de bodem en helpt bij het behoud van het vocht en de temperatuur van de bodem.

Je kunt ook kiezen voor het afdekken van planten in de winter met een koud frame om te voorkomen dat ze bedekt raken met sneeuw of ijs. Als je liever een opgeruimde wintertuin hebt, dan is een andere mogelijkheid om je vaste planten tot de grond te snoeien, ze met mulch te bedekken en zo te laten overwinteren.

xl tip

heb je vaste planten in potten? Als je ruimte voor ze hebt binnen, zoals een schuur of garage, dan raden we je aan om ze binnen te plaatsen.

 

Outdoor seating area with glass roof and walls

husetpaholmkroken (Instagram)


Hoe bomen en struiken de winter overleven


Al je bomen en struiken in vorm krijgen is onderdeel van het voorbereiden van je tuin op de winter. Vergeet niet om ze voor de eerste vorst veel water te geven. Om een constante bodemtemperatuur voor hun wortels te behouden, ga je verder met het proces van snoeien en mulchen. Je kunt ze ook bedekken met schaduwdoeken van jute of canvas, afhankelijk van de soort planten en bomen die je hebt.


xl tip

wist je dat je de wortels van je plant kunt bedekken met extra grond om te voorkomen dat ze bevriezen? Maak een hoopje aarde aan de basis van de boom of plant voordat je de mulch toevoegt.Orange winter berries on branches in the winter

Red winter berries with frostDe beste planten voor een wintertuin


Er zijn meer buitenwinterplanten dan je je kunt voorstellen die je tuin in de winter kunnen laten schitteren. De inrichting van je tuin wordt aanzienlijk gewijzigd als je besluit om wat kleur toe te voegen aan een voornamelijk grijze achtergrond. Klimplanten zijn bijvoorbeeld zowel aantrekkelijk als aanpasbaar. De prachtige rode klimop kan worden gebruikt om hekken te bedekken of, beter nog, een tuinboog als blikvanger te creëren.

Je zult winterbessen waarderen vanwege hun ongelooflijke vermogen om in de sneeuw op te vallen en hun feestelijke sfeer. Groenblijvende struiken en bomen, evenals naaldbomen, zijn uitstekende overwinteringsplanten, vooral vanwege hun lage onderhoud.Green conifer tree branch

Different coloured hyacinths in close-upBovendien is de Lenten Rose, met zijn delicate roze tinten, een goede keuze als je je een winterbloementuin wilt. Winter Clematis is een andere winterharde schoonheid die je tuin zal laten stralen.

xl tip

vergeet niet om op tijd bollen te planten - we weten zeker dat je het op prijs zult stellen om een kleine verrassing te ontdekken in de ijzige sneeuw! Met hun delicate schoonheid geven charmante Sneeuwklokjes ons hoop aan het begin van het jaar. Een andere winterplant die het uiterlijk van je tuin transformeert, is Iris Reticulata, terwijl de kenmerkende Hyacinth een speciale toets geeft aan de frisse lucht met zijn onvergetelijke parfum.

 

Beautiful candle jars for winter decoration outdoorsJe tuin in de winter decoreren


Bij vidaXL raden we je altijd aan om je buitenruimte te zien als een verlengstuk van je binnenruimte. Wintertuinvoorbereiding betekent ook het creëren van een buitenomgeving waarmee je in de winter van je tuin kunt genieten. Laat je inspireren door onze wintertuinideeën en ontwerp een ruimte die het hele jaar door alles biedt wat je nodig hebt.

 • Word comfortabel

 • Op koude dagen heeft je terras of achtertuin een vleugje comfort nodig. Overweeg terrasverwarmers om de plek op te warmen en vergeet niet te kijken naar een trendy en praktische vuurplaats. Naast het voor de hand liggende doel om mensen op winteravonden te verwarmen, kan een vuurplaats gemakkelijk het middelpunt van je tuin worden. We raden je aan om te investeren in een aantal comfortabele dekens en buitentapijten om de look compleet te maken.

 • Wees creatief

 • Wil je een afgesloten terras wanneer het koud wordt? Geen probleem! Wat je zou kunnen doen is een schuur veranderen in een comfortabele omgeving waar je kan ontspannen. Je kunt je eigen toevluchtsoord in je wintertuin ontwerpen met de juiste tuinmeubelen, decoraties en enkele praktische kenmerken om je warm te houden.

 • Ga in op details die het verschil maken

 • We kunnen het belang van passende tuinverlichtingniet genoeg benadrukken. Wanneer je je tuin voorbereidt op de winter, houd er dan rekening mee dat de dagen korter zijn, dus goede verlichting is wat de sombere winterstemming verandert. Je hebt een scala aan opties om je wintertuininrichting aan te vullen, van moderne verlichting op de grond tot tuinlantaarns met een vintage uitstraling. Hier vind je meer ideeën om je te helpen de perfecte tuinverlichting te kiezen!

   

  Sunbathing spot on the patio in winter-time

  lesevel_home (Instagram)