Top 3 redenen om nu te beginnen met het plannen van je tuinverlichting

Tuin · 28. September 2022

De juiste tuinverlichting is echt een game-changer. Niet alleen kun je de hele zomer 's nachts buiten zitten, maar je tuin zal ook een beetje minder donker zijn in de herfst en winter. Wanneer je je tuin verlicht, bereik je drie belangrijke doelstellingen: je creëert een gezellige sfeer, je geniet van het gebruik van je tuin wanneer je maar wilt en je draagt bij aan de beveiliging van je huis.

Buitenverlichtingsplanning moet beginnen met het selecteren van geschikte verlichtingsarmaturen voor jouw behoeften. Hun plaatsing is ook relevant. We hebben tal van ideeën voor verlichting in de voortuin en achtertuin die je kunnen helpen om deze beslissing te nemen.

 

Outdoor seating with string lights for ambience

ladecodecairo (Instagram)

 

Modern balcony with string lights and a lantern

ariadnamc84 (Instagram)1. Creëer de sfeer


Er zijn eindeloze manieren om na zonsondergang van je tuin te genieten. Alles wat je nodig hebt is goede buitenverlichting en je beste creatieve vaardigheden. Als je bijvoorbeeld graag buiten eet, kun je tuinverlichting gebruiken die voldoende licht biedt om comfortabel te dineren terwijl je je tuinmeubelset accentueert. Één optie is om creatieve middenstukken op de tafel zelf te gebruiken, zoals lantaarns, kaarsen en andere mooie verlichtingsaccessoires, of je kunt lichten over de eettafel hangen om hem onder de aandacht te brengen.


2. Maak het praktisch


Tuinverlichting is net zo belangrijk als binnenverlichting. Naast de mogelijkheid om de sfeer naar wens in te stellen, helpen de juiste buitenlampen je om het meeste uit je achtertuin te halen. Zorg voor de juiste padverlichting fvoor als je 's nachts thuiskomt, of om zelfs na zonsondergang op je zonnebank te blijven lezen. Daarnaast kun je tuinverlichting gebruiken om de aandacht te vestigen op je favoriete buitenkenmerken, zoals je veranda, decoratieve stukken of zelfs je vijver.


3. Blijf veilig


Het is om een aantal redenen essentieel om goed zicht te hebben in je voor- en achtertuin. Je zult je huis goed kunnen beveiligen tegen inbraak, daarnaast kun je 's nachts gemakkelijk door je paden navigeren. Als je in een gebied woont waar er wilde dieren zijn, vermindert de tuinverlichting ook de mogelijkheid van ongenode bezoekers die binnendringen.

Denk bijvoorbeeld aan een sensor-wandlamp die je dicht bij de ingang of achterdeur kunt hangen. Deze schakelt in wanneer er binnen een bepaald bereik beweging wordt waargenomen en schakelt na een bepaalde tijd automatisch weer uit. Je kunt ook kiezen voor een variant met een schemersensor. Deze lamp gaat branden als het donker wordt en gaat weer uit als de zon opkomt.


 

Terrace with lights in the ceiling and on the floor

krusia_domatorka (Instagram)


Aanbevelingen voor tuinverlichting


Benieuwd wat voor soort licht het beste is voor buiten? Er zijn een aantal factoren waarmee rekening moet worden gehouden om een weloverwogen keuze te maken. Het eerste wat je moet doen als je in een vochtige ruimte woont, is ervoor zorgen dat je een spatwaterdicht buitenlicht kiest. Ten tweede kun je kiezen uit een verscheidenheid aan materialen. Dit kan roestvrij staal zijn, maar er zijn ook mooie lampen van metaal of aluminium.

En dan heb je ook nog de keuze tussen verlichting die elektriciteit, batterijen of zonne-energie gebruikt. Deze laatste groep wint aan populariteit door het gebrek aan installatievereisten. Aangezien ze meestal op de grond worden geplaatst, kun je ze gemakkelijk verplaatsen als je liever ergens anders meer licht hebt.


 


Rooftop lounge with string lights

Rooftop lounge with string lights

huisjevankay (Instagram)

Soorten buitenverlichting:


   Tuinpaalverlichting is een populaire keuze voor het verlichten van het buitenleven. Deze paalverlichting wordt geleverd in sets van vier of zes stuks, of kan los worden aangeschaft. Ze kunnen één of meerdere lantaarns hebben, afhankelijk van de hoeveelheid licht die je nodig hebt, en hebben verschillende hoogtes (100 cm – 230 cm).

   Gazonverlichting helpt je om de natuurlijke schoonheid van je groene tuin te benadrukken. Grondlichten werken meestal op zonne-energie, zijn waterdicht en gaan automatisch aan bij schemering en gaan overdag uit. Je kunt ook kiezen voor mini-zaklampen of zelfs kettinghekken met zonne-energieverlichting, voor een landelijker uiterlijk.

   Lichtslingers voor buiten zijn gewoon charmant. Ze geven je de vrijheid om ze op te hangen waar je maar wilt: in je kleine bomen, langs de terrasleuning of aan het dak. Sommigen van deze werken op batterijen, anderen op zonne-energie. Ook zijn ze beschikbaar in een verscheidenheid van leuke vormen.

   Solar-lampen worden geadviseerd als je op zoek bent naar een energiezuinige tuinlichtbron. De lampen worden overdag opgeladen zodat ze 's nachts een heerlijk licht kunnen werpen. Daarnaast worden sommige lampen geleverd met extra batterijen. Het voordeel hiervan is dat ze altijd zullen branden, zelfs op bewolkte dagen.

 

Terrace with lights hanging above seating area

interiordesigndropout (Instagram)


Buitenverlichting, wat moet je wel en niet doen


Wat te doen:

 • We raden aan om LED-verlichting te gebruiken. Dat is duurzamer, milieuvriendelijker en veiliger omdat ze minder warmte produceren.

 • Voor een gezellige sfeer kies je voor warm gekleurde LED's.

 • We raden je aan om te kiezen voor een stevig materiaal dat is behandeld om waterdicht te zijn, als je lange tijd van je tuinverlichting wilt genieten.

 • Bij het bepalen van het materiaal en de kleur, zorg je ervoor dat deze passen bij het landschap van je tuin. Witte armaturen vallen op in een donkerdere opstelling, zwarte zijn passender in een industriële inrichting, terwijl metalen tinten perfect zijn in een bijna volledig groene tuin.

 


Backyard seating area with lots of light sources

Bohemian patio with hanging lights and curtains

meidenpaleis (Instagram) & dom_na_kaszubach (Instagram)


Backyard terrace with decorative lights on the awning

Backyard pool area with fence and wall light fixtures

styled_by_ja (Instagram) & interior_by_nina (Instagram)Wat te vermijden:

 • Zorg ervoor dat je alle draden begraaft wanneer je elektrische tuinverlichting gebruikt, om ze te beschermen en ongevallen te voorkomen. Daarnaast adviseren wij om een professionele elektricien in te huren voor de installatie.

 • Pas op dat je niet te veel tuinverlichting plaatst. Om de sfeer en functionaliteit te krijgen die je wilt, kun je beter minder verlichtingsarmaturen installeren op de meest efficiënte locaties.

 • Verlicht je tuin, maar richt geen lampen direct op je huis. Gebruik je creativiteit om de verlichtingsarmaturen strategisch te plaatsen om zachte schaduwen te werpen en een gezellige sfeer te creëren.

 

Terrace with a barbeque and string lights

havendeerns (Instagram)