De perfecte eetkamerstoelen kiezen

Elke hoek van je huis is belangrijk. Je woning laat zien wie je bent en moet gezellig en fijn aanvoelen.

Vooral je eethoek is belangrijk en daarbij dus ook je eetkamerstoelen. Hier eet je maaltijden met familie of vrienden, organiseer je etentjes en geniet je van een heerlijk ontbijt in het weekend. Eetkamerstoelen moeten dus comfortabel en stijlvol zijn. In deze koopgids vind je een aantal handige tips die je helpen bij het kiezen van de perfecte eetkamerstoelen.

 

Mix en match!

De eenvoudigste manier om een eethoek te creëren is door een eetkamerset aan te schaffen. Dit voorkomt de vraag 'moeten mijn eetkamerstoelen met de eettafel matchen?'. Toch is het kopen van een complete set niet de enige manier. Je eettafel hoeft namelijk niet per se bij je stoelen te passen. Integendeel, laat je creativiteit de vrije loop door de stoelen apart aan te schaffen. 

Maar moeten alle eetkamerstoelen bij elkaar passen? De enige regel die je moet volgen bij het inrichten van je eethoek, is dat de meubels een gemeenschappelijk element hebben dat alles samenbrengt. Je kunt eetkamerstoelen kiezen met armleuningen die super comfortabel zijn en deze combineren met banken, krukken of andere stoelen. Je stoelen hoeven geen deel uit te maken van een set. Door houten of rattan stoelen te combineren met gestoffeerde eetkamerstoelen, geef je je eethoek een warme uitstraling.

Welke afmetingen moet een eetkamerstoel hebben?

Als het op stijl aankomt, kun je je creativiteit en unieke persoonlijkheid gebruiken om de perfecte eethoek te creëren.Comfort is echter het eerste aspect dat je moet overwegen voordat je de eetstoelen koopt. De standaard afmetingen van de eetkamerstoel moeten aansluiten bij de afmetingen van de tafel. De zithoogte van een eetkamerstoel is ongeveer 45 cm, terwijl de standaard tafelhoogte 76 tot 77 cm is. Bij een tafel en stoelen die op maat gemaakt zijn, moet je zorgen dat er 30 cm tussen de zitting van de stoel en het tafelblad zit. Dit zorgt voor voldoende ruimte voor je knieën.

Vergeet niet om rekening te houden met de hoogte van de armleuningen. Bij eetkamerstoelen met armleuningen zit er standaard 18 cm tussen de armleuning en het tafelblad. Omdat stoelen met armleuningen aanzienlijk groter zijn, moeten ze onder de tafel passen voor het besparen van ruimte.

De breedte van je eetkamerstoel is ook iets om rekening mee te houden. De standaardmaat varieert tussen de 45 en 50 cm. Om in te kunnen schatten hoeveel stoelen je rondom je tafel kunt plaatsen, moet je zorgen voor minimaal 15 cm tussen de stoelen. Zo is er genoeg bewegingsvrijheid en kan iedereen comfortabel aan tafel zitten, terwijl de opstelling er knus maar luchtig uitziet. Als je ruimte beperkt is, dan lost het toevoegen van wat krukken of een eetbank je probleem op. Een ander pluspunt zijn de eindeloze stylingsmogelijkheden die je krijgt als je besluit deze te mixen en matchen.

 

Eetkamerstoelen: dineren in stijl!

Laten we nu naar het leuke gedeelte gaan: de perfecte eetkamerstoelen kiezen. Het vinden van de juiste stoelen kan overweldigend zijn door de enorme keuze die je hebt. Gelukkig is dat geen reden tot paniek. Kijk vooral naar:

  • Materiaal
  • Kleur
  • Interieurstijl

Eetkamerstoelen zijn ontworpen in verschillende materialen. De meest populaire zijn gemaakt van hout of metaal, of zijn gestoffeerd. Houten stoelen zijn comfortabel en duurzaam, passen bij de klassieke stijl en kunnen gecombineerd worden met moderne afwerkingen. Ook hebben ze gezellige uitstraling.

Metalen stoelen kunnen worden gecombineerd met meerdere stijlen - van industrieel tot een Frans geïnspireerde, romantische sfeer. Ze zijn tijdloos en supergemakkelijk schoon te maken en kunnen soms ook buiten worden gebruikt.

Zoals verwacht zijn gestoffeerde eetkamerstoelen het comfortabelst. Met de grootste verscheidenheid aan bekleding passen ze bij elke stijl.

Als het om kleur gaat, speel dan met verschillende stoffen en materialen, en kijk welke patronen bij je gewenste inrichting passen. Je kunt altijd gaan voor neutrale kleuren en vervolgens wat gedurfde tinten of patronen toevoegen.

Zoals eerder vermeld, je eetkamerstoelen hoeven niet bij elkaar te passen. We raden aan naar de algemene sfeer van je eethoek te kijken en met dat in gedachten stoelen in verschillende stijlen te combineren.