Verlicht je werkruimte met een werklamp
Een werklicht heeft verschillende toepassingen als je gaat klussen of praktisch aan de slag gaat. Je kunt hem gebruiken om een bouwplaats te verlichten of als je binnen in huis aan het klussen bent. Het maakt niet uit of je buiten het huis werkt, de binnenmuren gaat schilderen of met een ander project bezig bent waar je goed licht bij nodig hebt, want we hebben verschillende duurzame en effectieve werklampen voor betaalbare prijzen.
Vind het ideale werklicht voor jouw klus
Weet je niet zeker welk soort werklicht het beste past bij wat je nodig hebt? Dan ben je zeker niet alleen. Werklampen zijn te krijgen in veel verschillende vormen en maten. Ieder model heeft zijn eigen toepassingen en voordelen, en natuurlijk beperkingen. Om een zo goed mogelijke beslissing te nemen, moet je rekening houden met een aantal belangrijke factoren, zoals:
-
Maat
-
IP-beschermingsklasse
-
Lichtstroom
-
Kleurtemperatuur
-
Verlichtingsbron
Verderop beschrijven we elke factor in detail om de beslissing een stukje makkelijker te maken als je door ons aanbod aan werklampen bladert.
Maat
De ideale grootte voor het werklicht is afhankelijk van de grootte van de ruimte die je wilt verlichten. Wil je de muren in de woonkamer schilderen of renoveer je de buitenkant van je huis? Of wil je misschien een heel gericht gebied verlichten terwijl je de elektrische bedrading van je auto of je huis controleert.
Schijnwerpers zijn ideaal voor het verlichten van een groter gebied, terwijl inspectielampen juist geschikt zijn voor gerichte verlichting. De verspreiding van het licht beïnvloedt meestal ook of het werklicht vrijstaand moet zijn of dat je het met de hand moet vasthouden. Uiteraard worden de meeste inspectielampen met de hand vastgehouden. Daardoor heb je meer wendbaarheid als je dingen wilt inspecteren.
Controleer de IP-beschermingsklasse van de werklamp
Het is belangrijk om te overwegen of je de werklampen vooral binnen of juist als buitenverlichting wilt gebruiken. Dat komt omdat niet alle werklampen goed werken bij slechtere weersomstandigheden. Controleer daarom hoe goed de werklamp beschermd is tegen stof en vloeistoffen.
Daar gaat de internationale IP-beschermingsklasse over. Deze classificering vertelt je het beschermingsniveau tegen vaste stoffen en vloeistoffen van de werklamp. De classificering bestaat uit twee cijfers:
-
Een getal tussen 0-6, dat de bescherming tegen vaste stoffen aangeeft
-
Een getal tussen 0-8, dat de bescherming tegen vloeistoffen aangeeft
Voor een maximale bescherming tegen vaste stoffen en vloeistoffen zoek je naar een lamp met een IP68-rating, maar dat zul je alleen in de zeldzaamste gevallen echt nodig hebben. Als je verwacht dat er op jouw werkplek veel stof ronddwarrelt, is het een goed idee om voor een werklamp met een IP5X-waarde of hoger te gaan. En als je van plan bent om de werklamp buiten te gaan gebruiken, is het voor de zekerheid aan te bevelen om een classificatie te kiezen van ten minste IPX4, zodat spatwater geen probleem is.
Lichtstroom en kleurtemperatuur
Lumen (Lm) en kelvin (K) zijn twee uitdrukkingen die worden gebruikt om respectievelijk de lichtstroom en kleurtemperatuur te definiëren. Lumen helpt je te bepalen hoe helder de werklamp is. Dat wil zeggen, hoeveel licht je de lamp geeft. Vroeger werd de lichtstroom uitgedrukt in watt, maar met de toegenomen beschikbaarheid en populariteit van LED-verlichting heeft lumen de voorkeur gekregen.
De lumenschaal is vrij eenvoudig te volgen. Hoe hoger het aantal lumen, hoe helderder het licht. Andersom geldt het ook dat hoe lager het aantal lumen, hoe dimmer het licht. Wat werklampen betreft, wil je in bijna alle gevallen een lamp met een hoger aantal lumen.
Het aantal Kelvin van de lamp helpt je de kleurtemperatuur van het licht te bepalen. Hoe lager het aantal kelvin, hoe warmer of geler het licht dat je krijgt en bij een hogere aantal kelvin krijg je een koudere lichttemperatuur. Een lamp met 1000 K heeft hetzelfde warme lichteffect als een aangestoken kaars, terwijl een lamp met 10.000 K de kleur heeft van een helderblauwe lucht. Voor werklichten is het het beste om voor een neutraal of enigszins koud wit licht te gaan. Dus een waarde van rond de 4000-6500 K.
Waarom zou je een LED werklamp kopen?
Veel nieuwere werklampen gebruiken LED als lichtbron. Daar zijn meerdere goede redenen voor. LED-lichttechnologie heeft verschillende voordelen in vergelijking met traditionele lichtbronnen, zoals halogeen-, fluorescerende of gloeilampen. LED-technologie ontwikkelt zich nog steeds heel snel en wordt een steeds goedkopere keuze. Daarom is het de favoriete lichtbron geworden voor moderne verlichting.
Als je voor LED-werklampen kiest, dan profiteer je van een meer kostenefficiënte en energiezuinige lichtbron in vergelijking met traditionele gloeilampen. Ze verbruiken tot 90% minder energie dan gloeilampen en houden tegelijkertijd de warmte-uitstoot op een minimaal niveau. Dat verkleint het risico op brandwonden als je het licht per ongelijk aan zou raken.
LED-werklampen zijn over het algemeen vrij duurzaam en je zult ze waarschijnlijk in veeleisendere omgevingen kunnen gebruiken. Tot slot: LED-lampen hebben een vrij lange levensduur van tot wel 100.000 branduren. Natuurlijk hebben we in ons aanbod aan werklampen extra veel LED-lampen, omdat ze op dit moment de populairste en voordeligste keuze zijn voor iedere situatie.
Bij vidaXL hebben we ook oplaadbare LED-werklampen met die heel erg flexibel te gebruiken zijn en erg praktisch als je geen draden om je heen wil hebben bij het werk.