Tips voor het kiezen van de perfecte surfplank
Het kiezen van je surfplank is een spannende klus, vooral als het je eerste is! Misschien ben je al van plan om je dag op het strand door te brengen en die golven te pakken, precies zoals je gedroomd hebt. Als je het meeste uit je dag wilt halen, veilig wilt zijn en toch plezier wilt hebben, dan heb je de perfecte surfplank nodig.
Maar wat maakt een surfplank perfect voor jou? Om deze vraag te beantwoorden, zijn er verschillende details om aan te denken. Je moet rekening houden met je surfervaring, de golven waarop je surft en je fysieke fitheid. Natuurlijk moet het ontwerp bij je persoonlijkheid passen om het surfen nog cooler te maken.
Dus, welke vorm, maat en ontwerp is perfect voor jou? We geven je een aantal geweldige tips voor het kiezen van de perfecte surfplank. Laten we ze samen verkennen.
Waar moet je op letten bij een surfplank?
Een surfplank moet stevig zijn, maar niet te stabiel, zodat deze met het perfecte gemak kan worden gemanoeuvreerd. Het vinden van je evenwicht moet eenvoudig zijn, maar maak gebruik van de vrijheid om de golven te pakken zoals jij dat wilt. Zelfs bij grote golven is de vorm van de surfplank bedoeld om peddelen gemakkelijk te maken. Dit zijn de eigenschappen om in een surfplank naar te zoeken om al deze details onder de knie te krijgen:
Hoe goed drijft je surfplank?
Als we kijken naar de mechanica van het drijven, dan hangt dit af van de hoeveelheid ruimte die je plank inneemt. Je surfplank moet snel en op het juiste moment bewegen en je voorzien van de nodige snelheid om de golven te vangen. Surfboards met een groter volume zijn daarom beter omdat ze de weerstand verminderen. Longboards en middelgrote surfplanken hebben meestal meer volume omdat ze surfers in staat stellen om een golf te pakken in een eerder, dieper stadium.
De drive van de surfplank
De drive bepaalt hoe de energie van zowel jou als de golf bijdraagt aan voorwaartse beweging. Je hebt hiervoor een board nodig met goede flex, de juiste vinnen en de juiste railprofielen. Als we het hebben over railprofielen, dan hebben we het over de dikte van het board, die bepalend is voor de drijfbaarheid, ook wel drijfvermogen genoemd. Hardere railprofielen bieden bijvoorbeeld meer wendbaarheid, terwijl zachtere railprofielen helpen bij drijven en voortstuwing.
Hoeveel lijkt je surfplank op een banaan?
Gezien vanuit het zijprofiel beweegt een board met minder watercontact efficiënter en bouwt veel sneller op tot peddelsnelheid dan een board met veel flex. Ze vergemakkelijken het draaien en de wendbaarheid tijdens het surfen. Verder kan veel rocker voorkomen dat de neus van de surfplank zichzelf onder water begeeft bij het opvangen van steile golven.
Kies de juiste afmeting voor je surfplank
Alle beginners kunnen beamen dat een grotere surfplank altijd beter is dan een kleinere. Er zullen echter verschillende redenen zijn waarom je de grootte van je surfplank zult wijzigen terwijl je leert surfen.
Bij het peddelen in golven op een longboard, kan je nog steeds doen, zelfs als je een beetje te ver terug op de staart staat. Ze bewegen goed en hebben minder moeite nodig om te peddelen dan kleinere planken, omdat ze lang en plat zijn. Als je te ver terug staat op een kleiner board, dan heb je te veel weerstand en pak je nooit een golf. Maar om de juiste afmeting te kiezen, moeten we rekening houden met het volume van de surfplank en je ervaring.
Als je een beginner bent, moet je longboard 91 cm langer zijn dan je lengte. Deze grootte zal je helpen leren om te draaien en te peddelen.
Ervaren surfers hebben meer speelruimte bij het kiezen van de grootte van het board. Longboards moeten nog steeds 91 cm groter zijn dan jij, terwijl funboards kunnen variëren van 30 tot 60 cm groter, afhankelijk van de vorm en het ontwerp van de surfplank. Een vis-stijl board, bijvoorbeeld, is normaal gesproken 5–10 cm kleiner dan je shortboard. De ideale maat voor een shortboard is daarentegen 5 tot 15 cm groter dan jij. Dat hangt echter ook af van de grootte van de golven waarop je surft.
Voor zeer ervaren surfers wordt de boardlengte niet altijd korter naarmate ze verder komen. De expertsurfer, echter, verandert zijn surfstijl en vermindert de grootte van zijn board om zich te concentreren op bepaalde doelstellingen. In minder dan ideale surfomstandigheden proberen ze hun hoogste doelen te bereiken.
Verschillende materialen surfplanken
Het materiaal waaruit een surfplank is gemaakt, bepaalt de sterkte, het drijfvermogen en het vermogen om te flexen. Dit zijn de materialen die het meest worden gebruikt om surfplanken van te maken.
Schuim boards
Schuim surfboards zijn ideaal voor beginners! Ze zijn sterker, stabieler en allround gemakkelijker te gebruiken dan een glasvezel board. Stabiliteit, lichtgewicht, duurzaamheid en gemak van peddelen zijn allemaal verzekerd. Een surfplank met schuim bovenkant is veel moeilijker te deuken dan een standaard surfplank met hardtop.
Surfplanken van glasvezel
De naam "glasvezel surfplank" komt van het feit dat het een polyurethaan kern heeft die bekleed is met glasvezel. Hoewel ze vatbaarder zijn voor breuken, kunnen glasvezel surfplanken beter in de golven flexen dan epoxy surfplanken. Hierdoor zijn ze iets geschikter voor ervaren of zeer ervaren surfers.
Epoxy surfplanken
Door hun lichtere gewicht en het type schuim dat in het midden wordt gebruikt, drijven epoxy surfplanken extreem goed. Epoxy surfplanken hebben een EPS-schuim kern waardoor deze boards lichter zijn en beter drijven. Met een surfplank als deze, zullen beginners het veel gemakkelijker vinden om een golf te pakken.